Святий Іоанн Хреститель
Святий Пророк Іоанн Хреститель

Святий Пророк Іоанн Хреститель

— після Діви Марії найшанованіший святий. На честь його встановлені наступні свята: 6 жовтня — зачаття, 7 липня — різдво, 11 вересня — усікнення глави, 20 січня — Собор Іоанна Хрестителя у зв'язку зі святом Хрещення, 9 березня — перше і друге здобуття його глави, 7 червня — третє здобуття його глави, 25 жовтня - свято перенесення його правої руки з Мальти до Гатчини (за новим стилем).
Пророк Іоанн Хреститель був сином священика Захарії (з роду Аарона) та праведної Єлизавети (з роду царя Давида). Жили його батьки біля Хеврона (у Нагірній країні), на південь від Єрусалиму. Він припадав по материнській лінії родичем Господа Ісуса Христа і народився на шість місяців раніше за Господа. Як розповідає Євангеліст Лука, архангел Гавриїл, з'явившись його отцю Захарії в храмі, сповістив про народження у нього сина. І ось у благочестивого подружжя, до похилої старості позбавлених втіхи мати дітей, нарешті народжується син, якого вони випросили в молитвах.

З милості Божої він уникнув смерті серед тисяч убитих немовлят у Віфлеємі та його околицях. Святий Іоанн виріс у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння суворим життям – постом та молитвою. Він носив грубий одяг, прихоплений шкіряним поясом, і харчувався диким медом та акридами (рід сарани). Він залишився пустельником до тих пір, поки Господь не покликав його в тридцятирічному віці до проповіді єврейському народу.

Підкоряючись цьому покликанню, пророк Іоанн з'явився на берегах Йордану, щоб приготувати народ до прийняття очікуваного Месії (Христа). До річки перед святом очищення у великій кількості сходився народ для релігійних обмивань. Тут і звернувся до них Іоанн, проповідуючи покаяння та хрещення на залишення гріхів. Сутність його проповіді полягала в тому, що перш ніж отримати зовнішнє омивання, люди повинні морально очиститися, і таким чином приготувати себе до прийняття євангелії. Звичайно, хрещення Івана не було ще благодатним таїнством християнського хрещення. Сенс його полягав у духовному приготуванні до прийняття майбутнього хрещення водою та Святим Духом.

За словами однієї церковної молитви, пророк Іоанн був світлою ранковою зіркою, яка своїм блиском перевершувала сяйво всіх інших зірок і передвіщала ранок благодатного дня, освітленого духовним Сонцем Христом (Мал. 4, 2). Коли очікування Месії досягло найвищого ступеня, прийшов до Іоанна на Йордан хреститися і Сам Спаситель світу, Господь Ісус Христос. Хрещення Христа супроводжувалося чудесними явищами - сходженням Святого Духа у вигляді голуба і голосом Бога Отця з неба: «Це Син Мій коханий...»

Отримавши одкровення про Ісуса Христа, пророк Іван говорив народові про Нього: «Ось Агнець Божий, який бере на Себе гріхи світу». Почувши це, двоє з учнів Івана приєдналися до Ісуса Христа. То були апостоли Іоанн (Богослов) та Андрій (Первозваний, брат Симона Петра).
Хрещенням Спасителя пророк Іоанн завершив і ніби зобразив своє пророче служіння. Він безбоязно і суворо викривав пороки як простих людей, і сильних світу цього. За це він незабаром постраждав.
Цар Ірод Антіпа (син царя Ірода Великого) наказав посадити пророка Іоанна у в'язницю за викриття його у залишенні своєї законної дружини (дочки аравійського царя Арефи) та за незаконне співжиття з Іродіадою. Іродіада раніше була одружена з рідним братом Ірода, Пилипом.

У день свого народження Ірод влаштував бенкет, на який з'їхалося багато почесних гостей. Саломія, дочка нечестивої Іродіади, своїм нескромним танцем під час бенкету до того догодила Іроду і гостям, що з ним лежали, що цар з клятвою обіцяв їй дати все, чого не попросить вона, навіть до половини свого царства. Танцівниця, навчена матір'ю, просила дати їй тоді ж на блюді голову Іоанна Хрестителя. Ірод поважав Івана як пророка, тому він засмутився від такого прохання. Однак посоромився порушити дану їм клятву і послав сторожа в темницю, який відтяв Іванові голову і віддав її дівчині, а та віднесла голову своєї матері. Іродіада, поглумивши над відсіченим святим главою пророка, кинула її в брудне місце. Учні Іоанна Хрестителя поховали його тіло у Самарянському місті Севастії. За своє злочин Ірод отримав відплату в 38 році після Р. X.; його війська були розбиті Арефою, який виступив проти нього за безчестя дочки, яку він залишив заради Іродіади, а наступного року римський імператор Калігула заслав Ірода на ув'язнення.

Як розповідає переказ, Євангеліст Лука, обходячи з проповіддю Христовою різні міста та селища, з Севастії взяв до Антіохії частину мощей великого пророка — його праву руку. У 959 році, коли мусульмани опанували Антіохію (за імператора Костянтина Порфирородного), диякон переніс руку Предтечі з Антіохії в Xалкедон, звідки вона була перевезена до Константинополя, де й зберігалася до часу завоювання цього міста турками. Потім права рука Іоанна Хрестителя зберігалася у Петебурзі у церкві Нерукотворного Спаса у Зимовому Палаці.

Свята глава Іоанна Хрестителя була знайдена благочестивою Іоанною і похована в посудині на Олеонській горі. Пізніше один благочестивий подвижник, копаючи рів для заснування храму, знайшов цей скарб і зберігав його у себе, а перед смертю, побоюючись наруги святині невіруючими, приховав її в землі в тому самому місці, де знайшов. За царювання Костянтина Великого, два ченці приходили до Єрусалиму вклонитися Гробу Господньому, і одному з них з'явився Іоанн Предтеча і вказав, де закопана його голова. З цього часу християни почали святкувати Перше здобуття глави Іоанна Предтечі.

Про пророка Іоанна Хрестителя Господь Ісус Христос сказав: «З народжених дружинами не повставав (пророк) більший Івана Хрестителя». Іоанн Хреститель прославляється Церквою, як «ангел, і апостол, і мученик, і пророк, і свічник, і друг Христів, і пророків печатка, і клопотана старою і новою благодаттю, і в народжених найчесніший, і світліший Слова голос».

Всі матеріали опубліковані на сайті дозволені до вільного некомерційного використання. Не забувайте ставити зворотне посилання.